Pernah tengok bantal anda menjadi kuning? Atau bahagian ketiak baju menjadi kuning?

Peluh yang berwarna kuning merupakan masalah biasa dan sangat merisaukan!

Fungsi utama berpeluh adalah untuk menyejukkan badan anda apabila peluh itu tersejat daripada permukaan kulit. Badan berpeluh sebagai tindak balas terhadap suhu persekitaran yang tinggi, senaman, makanan tertentu dan emosional atau gairah seksual.

Peluh biasanya tidak berwarna tetapi mungkin boleh berubah menjadi warna kekuningan hasil daripada interaksi dengan bakteria atau bahan kimia pada permukaan kulit atau pakaian anda. Masalah yang jarang-jarang berlaku dikenali sebagai chromhidrosis juga boleh menyebabkan peluh berwarna kuning, hijau, biru atau warna lain.

 

Kekotoran Pada Fabrik

Apabila anda melihat kesan berpeluh berwarna kuning yang kebiasaannya akan timbul di kawasan ketiak, anda mungkin akan menganggap ia berpunca daripada peluh kuning. Tetapi perkara ini sangat jarang berlaku. Kesan peluh kuning seperti ini biasa berlaku akibat daripada proses tindak balas kimia antara peluh dan bahan yang tidak berwarna seperti deodarant (ubat ketiak) atau anti-perspirant (anti-peluh) anda yang mengandungi aluminium.

Pecahan lemak dan protein dalam peluh berpunca daripada bakteria dan kulat biasanya akan terdapat pada kulit yang akan berpindah ke pakaian anda juga boleh menyumbang kepada pembentukan kesan berpeluh kuning.

Sumber: www.livestrong.com

Langkah-langkah yang boleh diambil bagi mengurangkan berlakunya kesan kelopak kuning termasuk:

  • Menanggalkan pakaian anda secepat mungkin selepas dipakai;
  • Tidak memakai anti-perspirant atau deodorant yang berlebihan;
  • Membiarkan anti-perspirant atau deodorant anda kering sebelum memakai baju;
  • Bertukar kepada deodorant bebas aluminium.

 

Aprocrine Chromhidrosis

Chromhidrosis adalah satu keadaan yang jarang berlaku yang menyebabkan seseorang menghasilkan peluh berwarna. Keadaan ini biasanya hanya menjejaskan kelenjar peluh apcrine yang terhad kepada ketiak, pangkal paha, bahagian puting payudara, kelopak mata dan kawasan sekitar hidung. Kelenjar peluh ini tidak berfungsi sehingga benar-benar matang.

Dengan chromhidrosis, peluh yang dihasilkan oleh kelenjar apcrine mengandungi pigmen berwarna kekuningan yang disebut lipofuscin. Orang yang mempunyai masalah ini paling kerap merembeskan peluh kuning, tetapi ia boleh berubah menjadi hijau, biru atau hitam kerana pengubahsuaian bahan kimia tambahan lipofuscin. Penyebab chromhidrosis masih belum diketahui.

 

Ekstrak Chromhidrosis

Kelenjar peluh Eccrine berlaku hampir pada semua bahagian kulit dan mampu berfungsi sepenuhnya dalam tempoh dua bulan. Kelenjar peluh ini jauh lebih banyak berbanding kelenjar apocrine dan menghasilkan sebahagian besar peluh yang dirembeskan oleh tubuh anda. Eccrine chromhidrosis adalah lebih jarang berlaku berbanding masalah apocrine.

Sumber: Mayo Foundation

Ini biasanya disebabkan oleh pengumpulan pewarna atau bahan kimia lain yang berpigmen di dalam badan. Chromhidrosis berekstrak kuning mungkin berlaku bersama penyakit hati yang teruk yang mengakibatkan kadar bilirubin kimia berwarna kuning yang sangat tinggi di dalam badan. Ubat jenis Phenazopyridine (Pyridium) juga boleh menyebabkan air kencing, air mata dan peluh menjadi warna kuning atau oren.

 

Pseudochromhidrosis

Pseudochromhidrosis, juga dikenali sebagai chromhidrosis ekstrinsik, merujuk kepada perubahan warna peluh selepas proses rembesannya daripada kelenjar peluh. Keadaan ini berlaku apabila peluh yang berwarna tidak sampai pada kulit dan bercampur dengan agen seperti produk sampingan bakteria, bahan kain, bahan kimia dan pigmen. Jika pewarna kuning, peluh akan kelihatan kuning. Peningkatan bakteria tertentu pada kulit boleh menyebabkan keadaan ini berlaku walaupun perubahan warna peluh biasanya tidak berwarna kuning.

 

Langkah seterusnya

Kesan peluh kuning pada baju mungkin tidak menunjukkan anda merembeskan peluh kuning atau memberi isyarat berpunca daripada penyakit. Walau bagaimanapun, jika anda melihat perubahan warna kuning pada kulit anda atau mata tidak berwarna putih hendaklah segera untuk membuat pemeriksaan doktor anda secepat mungkin. Selain itu, anda haruslah membuat pemeriksaan doktor dengan segera jika anda melihat peluh anda berwarna cair kekuningan atau serpihan kuning halus pada lipatan kulit ketiak, telapak tangan, atau tempat lain.

Sumber: https://cdn1.medicalnewstoday.com

Petikan sumber daripada https://www.livestrong.com

Share this post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

You may also like...