Pencemaran udara bukan hanya berpunca daripada ekzos kereta atau asap kilang. Sel kulit mati, habuk, spora, kulat dan kelemumur haiwan kesayangan anda juga boleh menyebabkan masalah jika keluarga anda mempunyai alahan atau asma. HEPA boleh memerangkap segala pencemaran ini dan boleh membantu meredakan alahan.

Bagaimana Penapis HEPA berfungsi?

HEPA bermaksud High-Efficiency Particulate Air atau partikel udara yang mempunyai kecekapan tinggi. Penapis HEPA adalah sejenis penapis udara mekanikal yang berfungsi dengan memaksa udara melalui jaringan halus yang memerangkap zarah-zarah berbahaya seperti debunga, anjing peliharaan, debu hama dan asap tembakau.

Sumber: Wikipedia

Memilih dan Menggunakan Penapis Udara

Anda boleh menemui penapis HEPA di kebanyakan pembersih udara. Penapis ini adalah unit kecil, mudah alih yang boleh berfungsi untuk hanya untuk satu bilik. Jika anda mempertimbangkan untuk membeli penapis HEPA, anda haruslah mengetahui tentang berapa banyak udara yang boleh ditapis oleh penapis ini. Pastikan anda membeli satu unit yang cukup besar untuk bilik yang anda telah cadang untuk menggunakannya.

Bilik yang terbaik untuk memasang unit ini adalah di tempat anda menghabiskan sebahagian besar masa anda sebagai contoh bilik tidur. Anda boleh menemui penapis HEPA di kebanyakan supermarket, Coway, Cuckoo atau kedai atas talian.

Mungkin Anda Suka

Sesetengah pembersih vakum mempunyai penapis HEPA yang mampu menjerat lebih banyak habuk daripada ekzosnya. HEPA yang dilengkapi vakum mampu membuang kotoran dan hama mikroskopik daripada kembali ke dalam bilik semasa anda mengosongkan vakum. Sesetengah orang mengatakan gejala alahan mampu bertambah menjadi baik selepas menggunakan kekosongan ini.

Setakat Mana Penapis HEPA Membantu?

Menggunakan penapis HEPA di rumah anda kebanyakannya boleh mengeluarkan  zarah udara yang mungkin menyebabkan alahan menjadi lebih buruk. Tetapi zarah yang berterbangan di udara bukanlah satu-satunya yang berlaku di rumah anda. Terdapat lebih banyak pencemaran pada karpet, tempat tidur, sofa, tirai dan perabot. Oleh itu, sangat penting untuk memastikan kawasan ini sentiasa dalam keadaan yang bersih.

Sumber: http://www.gedhtree.com

Ia juga penting, untuk menghilangkan sumber alergen dan kegatalan. Sebagai contoh, satu-satunya cara yang berkesan untuk memastikan asap tembakau keluar dari rumah anda adalah berhenti merokok. Penapis ini boleh menjadi sebahagian daripada solusi untuk membuang zarah yang menjengkelkan dari rumah anda. Bahagian lain dari solusi tersebut adalah dengan:

  • Kerap vakum.
  • Pastikan haiwan kesayangan di luar rumah jika anda alah kepada kucing peliharaan atau sekurang-kurangnya jauh dari kawasan tidur anda.
  • Tukar cadar tempat tidur dengan kerap dan basuh dengan air panas.
  • Ganti langsir dengan roll-up blind.
  • Gunakan lapik plastik di atas tilam dan bantal.
  • Gunakan penapis udara yang berkualiti.

Petikan sumber daripada https://www.webmd.com

Share this post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

You may also like...